Beschrijving

Universele frees

Phantom geeft de nieuwe HP2 universele frees unieke kenmerken mee, die de inzetbaarheid en betrouwbaarheid verbreden. Zo is er een speciale kopgeometrie waardoor sleuven frezen, induiken, contouren frezen en zelfs boren zonder startgat voortaan met één gereedschap kan.

DIN-norm losgelaten

Met de introductie van de nieuwe universele frees laat Phantom de DIN-norm los. De snijkantlengte wordt net als bij boren uitgedrukt in de verhouding tot de diameter, dus 1xD, 2xD etc. Jacco Kramer Product Manager: “Bij boren gaat men voor de snijkantlengte uit van de schacht. Hierdoor is geen tabellenboekje meer nodig. De typering 2xD, 3xD enzovoort maakt het gemakkelijk.” Phantom wil dit ook bij de andere frezen stap voor stap invoeren. Net als het gebruik van een speciaal icoon waarin de frezer in een oogopslag ziet wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. “Frezers berekenen de snedediepte en -breedte, maar niemand houdt rekening met de snijkrachtschommeling”, aldus Jacco Kramer.

Werkgebied zichtbaar maken

De ongelijke spiraalhoek aan een frees is bedoeld om deze schommelingen op te vangen en vibratie te beperken. Bij bepaalde verhoudingen tussen de diepte (ap) en breedte (ae) veranderen de snijkrachten en kan een frees toch gaan trillen. Dat resulteert in snellere slijtage. Voor de HP2 frees heeft Phantom veel testen gedaan om te achterhalen wat het ideale werkgebied voor de frees is. Dat wordt zichtbaar gemaakt in een grafiek waarin voor de verschillende lengte-diameters het optimale percentage breedte (ae) staat aangegeven. “Er hoeft dus niks meer uitgerekend te worden of met trial and error te worden uitgezocht. In het icoon ziet de CNC-programmeur direct bij welk percentage van de diepte de frees optimaal werkt en wanneer vibraties optreden.” Groen staat voor een betrouwbaar proces met minimale slijtage, oranje staat voor goed frezen met grotere kans op trillingen, rood betekent vermijden.

Media

Gallery

Website

Downloads

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top